Tratamentul de canal radicular este o procedură stomatologică esențială, efectuată pentru a salva un dinte afectat de infecție profundă sau deteriorare. Această intervenție implică îndepărtarea pulpei infectate din interiorul dintelui, curățarea canalului radicular și sigilarea acestuia pentru a preveni reinfectarea.

Identificarea timpurie a simptomelor care necesită un tratament de canal poate face diferența între salvarea sau pierderea unui dinte. Iată câteva dintre cele mai comune semne care ar trebui să te determine să consulți un dentist pentru evaluare.

  • Durere persistentă și intensă

Durerea este adesea primul și cel mai evident semn că ceva nu este în regulă cu dantura ta. Dacă experimentezi o durere constantă sau pulsatorie într-un dinte sau în zona maxilarului, acesta poate fi un indiciu că pulpa dintelui este infectată și ar putea necesita un tratament de canal.

Durerea poate varia ca intensitate de la moderată la severă și se poate agrava în timpul masticării sau atunci când dinte este expus la temperaturi extreme.

  • Sensibilitate preungită la cald și rece

Un alt simptom comun este sensibilitatea prelungită la alimentele sau băuturile calde sau reci. Dacă observi că un anumit dinte rămâne sensibil mult timp după ce a fost expus la temperaturi extreme, acesta poate fi un semn că nervii și vasele de sânge din interiorul dintelui sunt afectați și că este necesar un tratament de canal.

  • Înroșirea și umflarea gingiei

Inflamația și umflarea gingiei în jurul dintelui afectat pot indica prezența unei infecții care se extinde dincolo de dinte. Poate fi însoțită de o senzație de sensibilitate sau durere la atingere. De asemenea, în unele cazuri, poate apărea un abces gingival – o colecție de puroi cauzată de infecție – care necesită tratament imediat la o clinica de stomatologie in Iancului, spre exemplu..

  • Închiderea la culoare a dintelui

Dacă observi că un dinte își schimbă culoarea, devenind mai întunecat sau gri, acesta poate fi un semn că nervii și țesuturile din interiorul dintelui sunt morți sau în proces de degradare. Schimbarea culorii este adesea rezultatul unei traume sau al unei infecții severe, indicând posibila necesitate a unui tratament de canal.

  • Mobilitate crescentă a dintelui

Deși este mai puțin comun, un dinte care devine din ce în ce mai mobil poate indica faptul că infecția din canalul radicular a afectat oasele care susțin dinte, slăbindu-le și provocând mobilitatea. Acesta este un semn că infecția este avansată și necesită intervenție urgentă.

Stomatologie in Iancului | Elveto-Dent.ro

tratament de canal radicular

Dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome, este crucial să consulți un dentist de la Elveto-Dent.ro cât mai curând posibil. Tratamentul de canal radicular poate părea intimidant, dar este o procedură comună, cu un grad ridicat de succes în eliminarea durerii și salvarea dinților afectați.

Cu ajutorul anesteziei locale și a tehnicilor moderne de tratament, procedura este mult mai confortabilă decât multe persoane anticipează. Nu ignora semnele de avertizare ale unei posibile infecții dentare; intervenția timpurie este cheia pentru a menține sănătatea orală pe termen lung.