Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci cand aportul de sange catre o parte a creierului este intrerupt sau redus. Cand se intampla acest lucru, creierul nu primeste suficient oxigen si nutrienti, iar celulele creierului incep sa moara.

Accidentul vascular cerebral este o boala cerebrovasculara – inseamna ca afecteaza vasele de sange care alimenteaza oxigenul creierului. Atunci cand creierul nu primeste suficient oxigen, se poate deteriora.

Aceasta este o urgenta medicala. Desi multe accidente vasculare cerebrale sunt tratabile, unele pot duce la invaliditate sau chiar moarte.

Tipuri de accident vascular cerebral

Exista doua tipuri principale de AVC si anume: ischemice si hemoragice.

  • AVC ischemic

Acest tip de accident vascular cerebral apare din cauza blocajelor sau ingustarii arterelor care furnizeaza sange creierului. Acestea provoaca ischemie sau un flux de sange sever redus, care dauneaza celulelor creierului.

Cheagurile de sange cauzeaza adesea accident vascular cerebral ischemic. Cheagurile se pot forma in arterele creierului si in alte vase de sange din corp. Fluxul sanguin le transporta in artere mai inguste din creier. Depozitele de placi grase in artere pot provoca, de asemenea, cheaguri care duc la ischemie.

  • AVC hemoragic

Hemoragia intracerebrala este cel mai frecvent tip de AVC hemoragic. Aceasta se produce atunci cand tesutul creierului se inunda cu sange dupa ce o artera cedeaza.

Sangele scurs are presiune asupra celulelor creierului si le va dauna. De asemenea, reduce aportul de sange care poate ajunge la tesutul creierului dupa hemoragie.

Hemoragia subarahnoida este un alt tip de AVC hemoragic. Aceasta este mai rar intalnita. Intr-o hemoragie subarahnoida, sangerarea apare in zona dintre creier si tesuturile subtiri care il acopera.

Persoanele cu hipertensiune arteriala sau cele suferinde de traume fizice, sau care prezinta anevrism – sunt mai predispuse la aceasta afectiune.

Deoarece accidentele vasculare cerebrale ischemice si hemoragice au cauze si efecte diferite asupra organismului, ambele necesita tratamente diferite.

Diagnosticul rapid este important, pentru reducerea leziunilor cerebrale si pentru a permite medicului sa trateze accidentul vascular cerebral, folosind o metoda adecvata tipului.