Invatarea miscarii inverse a unui robot manipulator folosind algoritmul albinelor

In acest articol algoritmul albinelor a fost folosit pentru a invata o retea multistrat de neuroni sa modeleze miscarea inversa a unui brat articulat de robot manipulator. Trei retele neuronale au fost antrenate sa reproduca un set de exemple de intrare si de iesire pentru miscarea inversa a bratului unui robot manipulator. Rezultatele s-au dovedit remarcabile pentru algoritmul albinelor care a reusit sa modeleze procesul cu mare acuratete. Studiul a fost comparat cu rezultatele obtinute de algoritmul de propagare inversa si de algoritmul de evolutie. In urma comparatiei s-a observat performanta superioara pe care o are algoritmul albinelor asupra celorlalti algoritmi utilizati.

Algoritmul albinelor este folosit pentru a antrena perceptronii din mai mute straturi pentru a modela si reproduce miscarile cinamtice inverse ale unui brat robotic cu trei legaturi. Algoritmul propus reda rezultate foarte precise pentru toate cele trei situatii de modelare pe care a trebuit sa le reproduca. Deviatia standard calculata in 10 incercari independente dovedeste fiabilitatea ridicata a algoritmului albinelor. Aceste rezultate au fost comparate cu cele obtinute de alti doi algoritmi si s-a dovedit ca algoritmul albinelor are cea mai buna acuratete in modelarea si reproducerea miscarilor inverse ale robotului.

De asemenea studiul a arata ca cele mai mari dificultati intalnite de algoritmul albinelor apar atunci cand trebuie sa modeleze unghiuri de 20 si 330 de grade in articulatie cu trei. Aceasta este o problema comuna pentru toti algoritmii si apare din cauza unui pas de neliniaritate intre punctul de 360 de grade si cel de 0 grade. Se stie ca cel mai bun unghi este 1 si cel mai complicat este trei in general pentru toti algoritmii. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca robotul are un sistem de miscare complex.

Cautarea conformatiei proteinelor folosind algoritmul albinelor

Proteinele au mai multe functii biologice in corpul uman. Structura proteinelor determina modul lor de functionare. Pentru a prevedea o structura a proteinelor in mod computational acestea trebuie sa fie reprezentate corect. In acest articol este folosita o functie pentru energie pentru a calcula energia proteinei si pentru a determina conformatia acesteia, iar algoritmul care se ocupa cu cautarea conformatiei optime trebuie sa gaseasca acea conformatie care are cea mai mica energie. Algoritmul albinelor este utilizat pentru a determina care sunt conformatiile care respecta aceasta regula. Algoritmul a putut sa determine care este cea mai mica energie a met-enkephalinei folosind ECEPP/2 campuri de forta.