Tromboza venoasa apare atunci cand sunt indeplinite 3 conditii:
- incetinirea locala a fluxului sanguin („ staza ”);
- deteriorarea peretelui interior al venei;
- o tendinta crescuta a sangelui de a se coagula.
Aceste conditii apar in special in urmatoarele cazuri:
- de repaus prelungit la pat (mersul pe jos promoveaza circulatia sangelui in vene si previne staza);
- boala inflamatorie cronica sau interventie chirurgicala recenta (acesti factori afecteaza peretii vaselor de sange);
- o tulburare de coagulare a sangelui sau cancer (2 probleme de sanatate care cresc tendinta sangelui de a se coagula si de a forma un cheag).
Se poate preveni tromboza venoasa?
Deoarece sunt cunoscuti factorii de risc pentru aparitia trombozei venoase si datorita potentialului grav al complicatiilor sale, masurile preventive sunt implementate sistematic in anumite situatii, in special in repausul la pat.
De exemplu, dupa operatie, pacientul este rugat sa se ridice si sa mearga cat mai repede posibil pentru a favoriza circulatia sangelui. In plus, tratamentul preventiv este adesea prescris.
Atunci cand o persoana prezinta un risc ridicat de tromboza venoasa profunda, medicul va prescrie un tratament destinat prevenirii formarii cheagurilor de sange ( tratament anticoagulant, cunoscut si sub numele de tratament „antitrombotic” ). Tratamentul preventiv se bazeaza pe aceleasi medicamente ca cele prescrise pentru tratarea trombozei venoase evidente.
Durata tratamentului preventiv pentru tromboza venoasa profunda variaza in functie de natura factorilor de risc. De exemplu, dupa o interventie chirurgicala, un tratament care dureaza 1 sau 2 saptamani este in general suficient si include posibila purtare a ciorapilor de compresie sau prescrierea unui anticoagulant.
Persoanele care primesc tratament preventiv pentru tromboza venoasa profunda trebuie sa urmeze anumite precautii: sa evite administrarea de doze mari de aspirina sau antiinflamatoare, cu exceptia cazului in care medicul a autorizat in mod expres; este posibil sa se efectueze periodic teste de sange pentru a verifica numarul de trombocite.
La persoanele cu risc de sangerare (de exemplu, cele cu ulcer digestiv, alcoolism cronic sau anemie), tratamentul preventiv pentru tromboza venoasa profunda se bazeaza numai pe prescrierea ciorapilor de compresie.