Spina bifida este acea boala cunoscuta si sub numele de defect al tubului neural. Apare in timpul dezvoltarii intrauterine si este caracterizata de dezvoltarea incompleta a maduvei spinarii, creierului sau meningelui, adica una dintre aceste zone nu este acoperita complet. Se poate localiza oriunde de-a lungul coloanei vertebrale si, de obicei, poate fi vazuta ecografic si la nastere.
Exista trei tipuri de spina bifida: mielomeningocel, meningocel si spina bifida oculta. Meilomeningocel este cel mai comun si mai grav tip de spina bifida. Aceasta implica un sac pe spatele copilului, localizat pe coloana vertebrala. Acest sac contine parti ale maduvei spinarii si nervi care se vor deteriora in timp. Persoanele cu mielomeningocel au dizabilitati fizice care variaza de la moderat la sever si pot include: incontinenta si incapacitatea de a misca sau de a simti picioarele.
Spina bifida de tip meningocel implica, de asemenea, un sac de lichid in afara coloanei vertebrale. Cu toate acestea, sacul nu contine maduva. Deoarece nu exista foarte multe leziuni nervoase, acest tip al bolii cauzeaza doar dizabilitati minore.
Spina bifida occulta este un tip usor al bolii. Nu provoaca nicio dizabulitate si poate trece neobservata pana mai tarziu in viata. De obicei, nu prezinta nicio deschidere pe coloana persoanei, ci doar un decalaj in coloana vertebrala. In cazul acestui tip al spinei bifide, nu exista leziuni ale maduvei spinarii sau ale nervilor.
Cauzele aparitiei acestei boli nu sunt deplin intelese. Cu toate acestea, implica o combinatie intre genetica si factori de mediu. Un copil nascut cu spina bifida poate sa nu aiba rude cu aceasta afectiune chiar daca genetica este un factor cu implicatii imense. De asemenea, se crede ca lipsa acidului folic, cunoscut si sub numele de vitamina B9, joaca un rol in aparitia bolii. Alti factori despre care se crede ca ar avea o implicatie in determinare bolii sunt: obezitate, diabetul mamei care nu este tinut sub control, unele medicamente.
Cadru de mers | Magazinul Ortopedic | magazinulortopedic.ro
Daca in cazurile usoare de spina bifida, copilul si mai apoi adultul poate duce o viata normala, in cazul mielomeningocel, persoana va avea nevoie de asistenta intreaga viata. In cazul in care aveti in familie astfel de situatii, s-ar putea sa va fie utile anumite produse ortopedice care se gasesc in Magazinul Ortopedic. Accesati https://www.magazinulortopedic.ro/ si veti putea vizualiza si cumpara scaun cu rotile, cadru de mers, dispozitive pentru baie, produse antiescare si tot felul de produse de ingrijire la domiciliu. Imediat dupa plasarea comenzii, aceasta va fi procesata si expediata, astfel incat sa nu aveti de asteptat prea mult timp!