Pentru a amenaja un dormitor, cuvintele armonie si confort trebuie sa primeze in mintea proprietarului. Un dormitor este un loc de odihna care tolereaza cu greu excentricitatile.
Reguli de aur pentru amenajarea unui dormitor
Avand in vedere timpul petrecut in camera, aspectul sau trebuie sa fie bine gandit. Aranjamentul aici se invarte in mod necesar in jurul patului. Alegerea locului acestuia din urma este, prin urmare, esentiala inainte de orice alta instalare. Locul patului trebuie definit in functie de obiceiurile ocupantului. In mod ideal, patul trebuie instalat cat mai departe posibil de usa.
Pozitia comutatoarelor si a prizelor de perete ajuta la alegerea pozitiei patului
Mobilierul dormitorului (noptiera, dressing, comoda etc.) este instalat in functie de locatia patului. Camerele dreptunghiulare sunt in mod logic cele mai usor de amenajat. Intr-un dormitor dreptunghiular, patul este de obicei asezat in lungimea camerei.
Instalarea mobilierului trebuie sa respecte un circuit in jurul patului, care trebuie sa ramana liber, fara obstacole de ocolit. Insa nu trebuie uitat aspectul decorativ. Acesta joaca un rol important chiar si atunci cand conceptul de functionalitate si viabilitate este pe primul loc.
Persoanele care sunt pline de imaginatie si doresc un loc sugestiv, in loc sa recurga la vopsirea peretilor, pot alege un tapet in tonuri calde, cu efect tridimensional (daca dormitorul este mic) – o optiune care face perceptia spatiului mai larga.
Ce trebuie evitat atunci cand se amenajeaza un dormitor?
- Configurarea biroului in dormitor
O zona a biroului in dormitor deterioreaza mediul din camera, care trebuie sa fie dedicat exclusiv odihnei si somnului. Exceptia sunt dormitoarele foarte mari in care se va instala un perete despartitor intre spatiul de birou si spatiul de pat.
- Suita parentala
Suita parentala (dormitor cu baie si / sau dressing alaturat) este foarte populara astazi. Dar pentru a fi cu adevarat placuta, configuratia dormitorului trebuie sa permita in mod natural integrarea suitei parentale. In caz contrar, spatiul va fi redus inutil. Pentru mai mult confort si armonie, trebuie evitate:
- mobilier cu rame metalice;
- tesaturi sintetice;
- dispozitive electronice (televizor, computer, radio etc.)
- acvarii si fantani interioare;
- politele de perete chiar deasupra tabliei patului;
- culorile prea puternice si vii.