Un bebelus nascut inainte de saptamana 37 de sarcina este considerat a fi un copil prematur. Bebelusii prematuri se confrunta cu un risc mai mare pentru una sau mai multe complicatii dupa nastere.

Una dintre principalele preocupari este plamanul nou-nascutului. Plamanii unui copil sunt de obicei considerati maturi pana la saptamana 36. Cu toate acestea, nu toti bebelusii se dezvolta in acelasi ritm, astfel incat pot exista exceptii. 

Daca se stie din timp ca un bebelus va veni devreme, este posibil ca unora dintre mamici sa fie nevoie sa li se faca o injectie cu steroizi inainte de nastere, pentru a accelera dezvoltarea plamanilor. Plamanii imaturi pot fi periculosi pentru un bebelus. Doua dintre cele mai frecvente complicatii includ urmatoarele:

  • Sindromul de detresa respiratorie

Cea mai frecventa problema pulmonara la un copil prematur este sindromul de detresa respiratorie. Acesta a fost cunoscut anterior ca fiind boala membranei hialine. Un bebelus dezvolta sindromul mentionat mai sus atunci cand plamanii lui nu produc cantitati suficiente de agent tensioactiv. Acesta este o substanta care mentine saculetele de aer minuscule deschise. Drept urmare, un copil prematur are deseori dificultati in a-si extinde plamanii, a lua oxigen si a scapa de dioxid de carbon.

Din fericire, agentul tensioactiv este acum produs in mod artificial si poate fi administrat bebelusilor, daca medicii considera ca este cazul. Cei mai multi dintre acesti bebelusi au, de asemenea, nevoie de oxigen suplimentar si sprijin din partea unui ventilator.

  • Apneea prematuritatii

O alta problema respiratorie frecventa a bebelusilor prematuri se numeste apneea prematuritatii. Aceasta apare atunci cand bebelusul inceteaza sa mai respire. Adesea determina scaderea ritmului cardiac si a nivelului de oxigen din sange.

Bebelusii prematuri au frecvent apnee „mixta”, care este o combinatie de apnee centrala si obstructiva. Un copil care prezinta risc de apnee trebuie sa fie conectat la un monitor care inregistreaza frecventa cardiaca, ritmul de respiratie si nivelul de oxigen din sange.

Apneea centrala poate fi tratata cu un medicament numit aminofilina sau cu cofeina. Ambele medicamente stimuleaza sistemul respirator imatur al copilului si reduc numarul de episoade de apnee.