Parintii trebuie sa-i invete pe copii sa ramana fideli propriilor principii de viata. In timpul copilariei si mai ales in perioada adolescentei, acestia pot fi determinati de nevoia recunoasterii prin luarea unor decizii pe care ulterior le vor regreta. Nevoia de recunoastere din partea celorlalti este inerenta vietii in societate.

Cu toate acestea, copiii trebuie invatati, inca de la o varsta frageda, sa nu-si abandoneze principiile, de dragul recunoasterii. Intr-adevar, in nicio relatie sanatoasa nu trebuie sa se renunte la propria personalitate.

Adolescenta este o etapa in viata – marcata de prietenii. Grupul de prieteni al tanarului devine un element foarte important al identitatii sale. Cu toate acestea, inca din copilarie, se simte presiunea legata de nevoia de integrare si de acceptare. Prin urmare, ar trebui sa se discute cu copiii despre importanta si pastrarea propriilor principii.

A nu-si abandona principiile inseamna a ramane fidel cu el insusi

Principiile le modeleaza identitatea. Ele definesc atitudinile si dorintele. Aceste precepte ii ghideaza pe calea vietii si ii ajuta in luarea celor mai bune decizii. In calitate de parinti, acestia trebuie sa le insufle anumite valori copiilor lor – sa ii ajute sa inteleaga diferenta dintre bine si rau. Fara indoiala, mediul familial pune bazele educatiei copilului in ceea ce privesc valorile. Cu toate acestea, in multe situatii, viata va testa aceste valori. Orice principiu moral care nu este bine inradacinat va fi zguduit cu riscul de a fi rupt.

Respect de sine

Respectul de sine este absolut esential pentru ca un copil (sau un adult) sa fie fericit. Invatarea unui copil cum sa-si asculte propriile dorinte si sa-si inteleaga emotiile ii va face viata mai usoara mai tarziu. Mai mult decat atat, a prefera sa-si aleaga sinele decat sa-i aleaga pe altii, nu este un act egoist. Este de fapt cel mai important act de iubire – iubirea de sine.