Poveste de iubire nascuta in aprig razboi – „ Adio, arme ”

Se stie deja cat de prolific este scriitorul Ernest Hamingway, cat de bine a scris si ce impact are asupra cititorilor sai. Printre romanele sale se numara „ Adio, arme ”, care nu este deloc o carte complicata. Mai degraba, este o poveste simpla bine spusa, al carei complot ar putea fi rezumat astfel: baiatul intaneste fata, baiatul are fata, baiatul pierde fata.

Ernest Hamingway a transmis aceasta poveste cronologic, intr-o maniera strict liniara, fara scenarii de flashback. De fapt, romanul contine foarte putina expunere. Cititorul nu afla niciodata de unde a venit naratorul si protagonistul, soferul ambulantei americane Frederic Henry, sau de ce s-a inscris in armata italiana. Nici macar nu se spun prea multe despre trecutul iubitei sale, Catherine Barkley, decat ca iubitul sau a fost ucis in lupta, in Franta.

Nu exista comploturi, iar personajele secundare nu exista pentru simplul fapt ca nu este nevoie de ele. Puterea acestei carti vine din intensitatea iubirii dintre Frederic si Catherine si din puterea fortelor antagoniste care, in final, ii distrug pe acestia doi.

Adio, arme” este un roman scris pe fundalul istoric si geografic al Primului Razboi Mondial. Astfel, acesta contine numeroase referinte la oameni si locuri, guverne si fronturi pe care Hamingway le-a experimentat din plin. Popularitatea continua a romanului atesta faptul ca bucuria nu depinde de intelegerea cadrului sau particular pe care il descrie, ci provine din modul in care sunt creionate personajele.

De fapt, tocmai combinatia dintre dragoste si razboi este cea care face ca aceasta carte sa fie atat de puternica si de memorabila. Pentru ca se intalnesc intr-un timp si intr-un loc in care fiecare zi ar putea fi ultima lor zi impreuna, Frederic si Catherine trebuie sa traiasca la maximum orice picatura de intimitate si pasiune din relatia lor. Rezultatul este o aventura si o poveste aproape insuportabila in intensitatea ei.

Anticariat de carti | anticariat din Bucuresti | www.printrecarti.ro

anticariat din Bucuresti

Desi a aparut in 1929, ”Adio, arme” este o poveste foarte actuala si demna de citit oricand. Daca acest sumar v-a starnit interesul si doriti sa o cititi, o puteti gasi la Printre Carti, un anticariat din Bucuresti. Nu, nu trebuie sa fiti din capitala ca sa o puteti cumpara, deoarece o puteti face online pe site-ul www.printrecarti.ro! Acesta este un anticariat de carti foarte bine aprovizionat cu carti vechi sau noi, dar bine scrise si care merita citite!