Proteine, omega-3, oligoelemente… peștele are multe calități nutritive. Cu toate acestea, unele dintre ele merită mai mult spațiu în farfuria noastră decât altele.
Peștele are multe calități care îl fac să fie un fel de mâncare foarte bun atât pentru mesele de zi cu zi, cât și pentru ocazii speciale. Somonul, calcanul, păstrăvul, dorada, talpa, lotca, halibutul, somnul, merluciul, somnul, codul, Saint-Pierre, știuca… De apă dulce sau de apă sărată, peștii sunt numeroși și uneori dificil de ales.
În funcție de specie, unii sunt mai bogați în omega 3, alții în fosfor, alții în seleniu și alții în… poluanți, cum ar fi bifenilii policlorurați (PCB) și dioxinele. Ce pești ar trebui consumați fără moderație? Care ar trebui evitați?
Peștele gras mai mic este mult mai puțin poluat decât peștele gras mai mare, dacă este cazul. Iar acești pești grași mici, cum ar fi macroul, sardinele și heringul, conțin, de asemenea, o mare cantitate de omega-3.
Care este cel mai bun pește pentru sănătate?
Cel mai bun pește este macroul, din punct de vedere al conținutului de omega-3, spun specialistii. Macroul este, într-adevăr, puternic la gust și miros, dar merită încercat. Nu este scump și se păstrează foarte bine.
Se recomandă să se mănânce aproximativ 100 de grame o dată pe săptămână, alternând cu alți pești, cum ar fi peștele alb (merluciu, cod, etc.). Acești pești sunt foarte interesanți și pentru conținutul lor de fier și proteine. Și nu sunt poluați.
Un alt punct forte pentru macrou sau sardine, de data aceasta ecologic. Ei sunt mult mai mult pescuiți decât tonul, care este victima pescuitului excesiv. Alegerea lui este mai bună și pentru mediu.
Care sunt pestii bogati in omega-3?
Omega-3 nu este prezent în cantități mari în toți peștii. Cu cât peștele este mai gras, cu atât concentrația de omega-3 este mai mare. Astfel, conform clasificării Anses, vorbim de un conținut ridicat de Omega-3 de la 3 grame la 100 de grame, un conținut mediu de la 1,4 grame la 100 de grame și un conținut scăzut pentru 0,3 grame.
Peștii cu cel mai mare conținut de omega-3 sunt somonul, macroul, păstrăvul, tonul etc. “Suntem familiarizați cu peștii grași mari, cum ar fi tonul și somonul, dar nu îi favorizăm. Într-adevăr, sunt foarte bogați în omega-3, dar sunt și foarte poluați. Sunt pești care, din păcate, absorb foarte multe metale prezente în mare. Tonul și somonul nu ar trebui să fie consumate prea des”, spun expertii.
Același lucru este valabil și pentru peștii de apă dulce, în special anghilele, a căror carne este, de asemenea, poluată și, prin urmare, trebuie consumată cu moderație. Poluarea cu mercur, poluarea cu PCB… femeile însărcinate, în special, sunt deosebit de sensibile.