Hepatita C este una dintre cele 3 tipuri de hepatita, celelalte 2 fiind hepatita A si hepatita B. Unii oameni dintre cei cu hepatita C au doar o boala acuta care se dezvolta in decurs de 6 luni de la expunere. Cu toate acestea, la 75-85 la suta dintre persoanele cu hepatita C, simptomele sunt cronice si potential pe tot parcursul vietii.
Hepatita C poate deteriora ficatul unei persoane, un organ mare, cu doi lobi, in partea dreapta sus a trunchiului. Ficatul indeplineste functii esentiale care includ producerea de substante vitale de care organismul are nevoie.
Printre functiile ficatului se numara depozitarea si eliberarea zaharurilor din sange, filtrarea substantelor toxice si a medicamentelor din organism. Hepatita C poate fi periculoasa odata ce incepe sa afecteze aceste functii hepatice.
Semne si simptome
Hepatita C are 2 faze pe care medicii le numesc acute si cronice. Simptomele variaza in functie de faza infectiei virale. In timp ce multi oameni cu hepatita C nu prezinta semne ale bolii, simptomele la altii pot aparea imediat dupa 2 saptamani dupa expunere si pot dura pana la 6 luni.
Infectiile acute se pot rezolva cu tratament si anumite terapii antivirale. Persoanele cu o infectie acuta pot prezenta simptome precum:
- o nuanta galbena a pielii si a ochilor;
- greata;
- varsaturi;
- febra;
- dureri articulare;
- pierderea poftei de mancare;
- urina inchisa la culoare.
Multi dintre cei care progreseaza catre o infectie cronica pot continua fara simptome sau au simptome mai generale, inclusiv oboseala persistenta. Alte tipuri de hepatita, de exemplu, hepatita A si B, pot prezenta simptome similare cu hepatita C.
Complicatii hepatita C
Hepatita C se poate transforma intr-o afectiune care poate provoca complicatii severe sau care pun viata in pericol. Acestea includ:
- afectarea ficatului;
- insuficienta hepatica;
- ciroza sau cicatrizarea ficatului;
- cancer de ficat.
Multe dintre aceste complicatii pot creste riscul ca hepatita C sa devina fatala.