Hepatita A este o infectie hepatica extrem de contagioasa cauzata de virusul hepatitei A. Virusul este unul dintre mai multe tipuri de virusuri hepatite care provoaca inflamatii si afecteaza capacitatea de functionare a ficatului. Este foarte probabil ca oamenii sa se infecteze cu acest virus prin apa si alimente contaminate. Cazurile usoare de hepatita A nu necesita tratament. Majoritatea persoanelor infectate se recupereaza complet fara leziuni hepatice permanente. Practicarea unei igiene bune, inclusiv spalarea frecventa a mainilor, este una dintre cele mai bune metode de protejare impotriva hepatitei A. Vaccinurile sunt disponibile pentru persoanele cu cel mai mare risc.

Simptome hepatita A

Semnele si simptomele hepatitei A nu apar de obicei pana cand virusul nu este de cateva saptamani in corp. Simptomele pot fi: oboseala, greata si varsaturi bruste, durere sau disconfort abdominal, in special in partea dreapta sus, sub coastele inferioare, pierderea poftei de mancare, febra mica, urina de culoare inchisa, dureri articulare, ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter) si mancarime intensa. Aceste simptome pot fi relativ usoare si vor disparea in cateva saptamani. Uneori, insa, infectia cu hepatita A are ca rezultat o boala severa care dureaza cateva luni. Cei ce au aceste simptome, trebuie sa isi faca o programare la medic. Obtinerea unui vaccin impotriva hepatitei A sau a unei injectii de imunoglobulina (un anticorp) in termen de doua saptamani de la expunerea la hepatita A poate proteja oamenii de infectie.

Cauze hepatita A

Hepatita A este cauzata de un virus care infecteaza celulele hepatice si provoaca inflamatii. Inflamatia poate afecta modul in care functioneaza ficatul si poate provoca semne si simptome. Virusul se raspandeste cel mai frecvent atunci cand o persoana mananca sau bea ceva contaminat, chiar si in cantitati minuscule. Si contactul intim neprotejat cu o persoana care are acest virus poate contamina cea de-a doua persoana. Nu se raspandeste prin stranut sau tuse.

Spre deosebire de alte tipuri de hepatita virala, hepatita A nu provoaca leziuni hepatice pe termen lung si nu devine cronica. In cazuri rare, aceasta boala poate provoca o pierdere brusca a functiei hepatice, in special la adultii in varsta sau la persoanele cu boli hepatice cronice. Insuficienta hepatica acuta necesita o sedere in spital pentru monitorizare si tratament. Unele persoane cu insuficienta hepatica acuta pot avea nevoie de un transplant de ficat.