Gulasul este o reteta traditionala de provenienta ungureasca, dar care se prepara in multe parti din lume. Este o reteta bogata in calorii, satioasa si foarte gustoasa. Acest preparat poate fi servit ca fel principal la masa de pranz in familie sau atunci cand la masa sunt invitati.
Gulas de porc cu varza – Ingrediente si mod de preparare
Pentru patru portii de gulas de porc cu varza, gospodinele au nevoie de 600 de grame de ceafa de porc, de 300 de grame de varza murata taiata fideluta, de doua cepe medii, de boia dulce, chimen macinat, cimbru uscat, de doua linguri cu varf de smantana acra, o lingura de untura de porc si sare si piper negru.
Se taie carnea cubulete si se stoarce varza de zeama. Se pastreaza cateva linguri de zeama de varza. Se taie varza fideluta si ceapa se toaca marunt. Se incinge grasimea de porc intr-un ceaun unde se adauga carnea si se prajeste la foc iute, pana isi schimba putin culoarea. Se scoate carnea pe o farfurie. In grasimea ramasa se adauga ceapa taiata marunt si se caleste la foc mic, pana se caramelizeaza usor. Se adauga boiaua si chimenul si se stinge preparatul cu o cana de apa.
Se adauga carnea si se amesteca, alaturi de varza taiata fideluta si putina apa fierbinte. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se pune deasupra cimbrul rupt in bucati si semintele de chimen. Cand totul incepe sa fiarba, se introduce la cuptor timp de o ora si jumatate, la 180 de grade Celsius.
In cazul in care mancarea este prea grasa, se degreseaza adunand grasimea de deasupra cu lingura. La final se adauga cateva linguri de zeama de varza si smantana frecata cu o mica cantitate de lichid din oala. Se serveste calda, cu paine coapta pe vatra sau mamaliga aburinda.