Cainii si pisicile revin adesea cu capuse dupa calatorii in aer liber. Acestea pot transmite boli grave. Prin urmare, este important sa se protejeze animalele impotriva capuselor.

Care sunt mijloacele de protectie pentru caini si pisici? Exista un vaccin impotriva capuselor?

Capusele sunt acarieni care se hranesc cu sange. Se dezvolta in principal primavara si toamna. Se ataseaza de parul animalelor cand acestia merg prin iarba inalta. Capusele pot fi responsabile pentru transmiterea bolilor grave. Iata cateva exemple de boli transmise de capuse:

  • Piroplasmoza canina (sau babezioza): este cauzata de paraziti numiti babezi care sunt responsabili de distrugerea celulelor rosii din sange. Animalele prezinta in general depresie, febra, urina inchisa la culoare etc.
  • Boala Lyme la caini: aceasta boala este cauzata de bacteriile Borrelia burgdorferi. Simptomele intalnite sunt foarte variate: febra, depresie, anorexie, dureri articulare si musculare etc.

Bolile pot fi transmise si pisicilor, cum ar fi micoplasmoza, de exemplu. Prin urmare, este importanta protejarea animalului impotriva capuselor pentru a preveni transmiterea acestor boli grave.

Care sunt mijloacele de protectie?

Protejarea impotriva capuselor se face cu tratamente antiparazitare eficiente. Insa este necesar sa se verifice spectrul de actiune al produsului: unele produse nu sunt eficiente impotriva capuselor.

Este recomandabil sa se trateze animalul pe tot parcursul anului impotriva parazitilor pentru a asigura o protectie eficienta impotriva tuturor parazitilor (purici si capuse). Tratamentele antiparazitare sunt disponibile sub forma de pipete, gulere, spray-uri sau tablete.

Inspectia animalelor

Capusele se pot atasa de animal in timp ce combaterea daunatorilor „functioneaza”. Prin urmare, este recomandabil sa se inspecteze animalul dupa iesiri si sa se indeparteze capusele, daca exista.

Vaccinare

Nu exista niciun vaccin care sa protejeze animalele impotriva capuselor in sine. Pe de alta parte, exista vaccinuri pentru protejarea cainilor impotriva a 2 boli transmise de capuse: babezioza (piroplasmoza) si boala Lyme.

Aceste vaccinuri nu sunt in general efectuate „de rutina” de catre medicii veterinari. Ele pot fi oferite atunci cand stilul de viata al animalului il expune unui risc semnificativ de contaminare. Asadar, trebuie discutat cu medicul veterinar despre protejarea cainelui impotriva acestor boli. La pisici, nu exista vaccin impotriva bolilor transmise de capuse.