Educatorul de gradinita si multiplele sale roluri

Un profesor de gradinita sau un educator poarta multe palarii. Activitatea sa principala este cea de educare, insa pentru a mentine o dinamica fara probleme, trebuie sa fie capabil sa actioneze si sa reactioneze intr-o varietate de roluri in functie de necesitati.

Inainte ca un educator sa poata prelua o clasa de copii, acesta trebuie sa organizeze ce, unde, cand si cum va preda fiecare materie. Acesta isi planifica toate lectiile si organizeaza programul zilnic. Intrucat gradinita implica invatarea directa, profesorul trebuie sa proiecteze diverse scenarii potrivite acestui tip de invatare, dar si potrivit copiilor pe care-i are in fata. Educatorul decide ce materiale didactice are nevoie si isi aranjeaza sala de clasa in asa fel incat actul educational sa fie unul de calitate.

Obiectivul principal al unui educator este acela de a-i invata pe copii competentele de care au nevoie, nu numai in acel an scolar, ci si mai departe. In acest sens, educatorul de gradinita trebuie sa fie constient de diferitele stiluri de invatare ale copiilor si sa incerce sa predea materia pe intelesul fiecarui elev. O parte importanta a rolului de educator este de a ajuta copiii sa-si exerseze abilitatile, dar si sa evalueze achizitiile facute de copii.

Una dintre abilitatile pe care fiecare copil din grupa trebuie sa le aiba, este sa invete cum sa se inteleaga si cum sa relationeze cu ceilalti. Educatorul traseaza niste reguli care vor trebui respectate de catre toti pentru ca actul invatarii sa se desfasoare in cele mai bune conditii. Tot educatorul trebuie sa decida ce recompense vor primi cei care respecta regulile, dar si ce consecinte are incalcarea acestora.

Uneori, unii elevi au nevoie de ajutor suplimentar dincolo de instruirea si practica din clasa. Educatorul ar trebui sa identifice care sunt copiii care au nevoie de ajutor individual si sa programeze fiecare lectie in asa fel incat sa poata acorda si sprijin celor care au nevoie de el.

Desi este o simpla persoana, educatorul are super puteri cu ajutorul carora ii anima si ii educa pe copiii din grupa. Educatorul este o persoana extrem de solicitata, motiv pentru care trebuie sa-si puna la dispozitie toate abilitatile de care dispune pentru a gestiona orice situatie care apare la nivel de grupa. Pe langa faptul ca lucreaza cu cei mici, educatorul trebuie sa faca fata si parintilor copiilor. Desi pare simplu, a fi educator este o meserie complexa, solicitanta si plina de satisfactii care apar numai in urma investirii totale si munca!