O reteta de origine italiana, putin cunoscuta, dar foarte gustoasa este briosa umpluta cu frisca. Aceasta este consumata inca din perioada Romei antice, insa intr-o forma putin diferita. La acea vreme, maritozzo era o paine facuta cu untura sau ulei de masline, indulcita cu stafide si miere. Foarte hranitoare, era hrana preferata a muncitorilor si ciobanilor.
De-a lungul secolelor, reteta a evoluat. Dimensiunea painii a fost redusa, s-a renuntat la folosirea unturii in favoarea uleiului de masline, in timp ce in aluat se adauga fructe uscate si coaja de portocala confiata. Ceea ce a facut din maritozzi atat de popular in Italia a fost faptul ca era singurul produs de patiserie permis in perioada Postului Mare din secolul al XII-lea. A fost astfel supranumit „quaresimale” si „sainto maritozzo” din acest motiv.
Despre nume, se pare ca cuvantul „maritozzo” deriva din „marito”, sau „sot” in italiana. O traditie din secolul al XIX-lea spunea ca viitorii soti sa ofere un maritozzo logodnicei lor, de ziua indragostitilor (prima vineri din martie la acea vreme). Chiflele au fost apoi decorate cu inimioare de zahar pudra, iar crema continea o bijuterie.
Un alt obicei era ca fetele necasatorite sa ofere fiecareia cate un maritozzo unui barbat, sperand sa-i castige inima si stomacul.
Reteta de maritozzi
Ingrdiente pentru briosa:
250 g de faina + faina pentru a presara pe suprafata de lucru;
10 cl lapte caldut + 2 linguri pentru glazura;
1 ou + 1 galbenus pentru glazura;
50 g zahar tos;
10 g drojdie proaspata;
1 praf de sare;
35 g unt la temperatura camerei.
Ingrediente pentru frisca de vanilie:
1 pastaie de vanilie;
20 cl smantana pentru frisca foarte rece;
30 g zahar pudra;
Intr-un bol, se amesteca toate ingredientele pentru a face aluatul de briosa, mai putin untul. Dupa ce este obtinut un aluat neted se adauga si untul faramitat. Ulterior, aluatul trebuie sa se odihneasca cel putin o ora, timp in care se prepara crema. Briosele se coc la o temperatura de 160 de grade Celsius, timp de 25 de minute.