Canibalismul este larg raspandit in natura, fiind asociat nu numai cu distrugerea concurentilor, ci si cu selectia naturala. Din pacate, aceasta problema se poate intampla si la hamsterii crescuti acasa. Iata care sunt motivele pentru care hamsterii isi mananca copiii, precum si solutia la o astfel de problema:

  • Instinct matern subdezvoltat

Femelele tinere, a caror varsta este mai mica sau egala cu 4 luni, au un instinct matern subdezvoltat. In asemenea conditii, animalul pur si simplu isi mananca puii pentru a scapa de problema. Acest lucru se poate datora lipsei productiei de lapte sau slabiciunii dupa nastere, dar cel mai adesea o tanara mama pur si simplu nu vrea sa-si consume energia pentru urmasi.

  • Stresul, frica

Hamsterii nu au un sistem nervos stabil, astfel incat femela, dupa ce a nascut, din cauza slabiciunii si epuizarii, reactioneaza negativ la orice stimul. Sunetele puternice, luminile stralucitoare, persoanele straine si alti hamsteri din imediata apropiere a custii pot provoca mult stres mamei. Prin urmare, animalul decide ca in astfel de conditii este imposibil sa creasca urmasi si sa-i hraneasca.

Interventia umana

Fiecare animal are propriul miros natural, prin care fratii sai il recunosc si, de asemenea, identifica dusmanii. Atunci cand proprietarii iau micii hamsteri in brate, femela, mirosind un miros necunoscut, va crede ca puii nu mai sunt descendentii ei. Adesea, ea devine atat de agresiva incat orice miscare necorespunzatoare din partea proprietarilor duce la pruncucidere.

Poate un hamster sa manance un altul adult?

Hamsterii sunt animale teritoriale care isi petrec cea mai mare parte a vietii singuri si sunt aproape de sexul opus si concurenti doar in timpul sezonului de imperechere. Acest lucru sugereaza ca atunci cand se plaseaza 2 hamsteri intr-un spatiu inchis si mic, sunt fortati sa imparta teritoriul.

Deoarece activitatea maxima a hamsterilor are loc noaptea, este posibil ca proprietarii sa nu cunoasca luptele regulate. In acest caz, un animal, mai slab, va experimenta constant stres sever, malnutritie si daune fizice.

Rezultatul acestei confruntari este adesea moartea hamsterului slab. O problema similara apare atat la femele, cat si la masculi, asa ca nu este recomandata pastrarea a 2 hamsteri intr-o cusca.