Activitatea unui antreprenor merge mana in mana cu serviciile a doi profesionisti: juristul si contabilul. Acest lucru nu inseamna ca posesorul afacerii trebuie sa se debaraseze total de grijile juridice sau de cele contabile, doar pentru ca a externalizat aceste servicii sau ca exista departamentele respective in cadrul companiei sale. Din contra, va cauta sa se informeze, urmarind noutati contabile relevante si sa invete sa descifreze termenii de specialitate.
Ce cunostinte contabile trebuie sa detina un antreprenor
Avand in vedere ca afacerea sa se invarte in jurul banilor, este important ca investitorul sa aiba cunostinte de baza legate de contabilitate si finante. Spre exemplu, el trebuie sa se deprinda cu notiuni de contabilitate primara, financiara si de gestiune, dar si despre fiscalitate, pentru a sti cum se calculeaza impozitele si taxele pe care compania sa este datoare sa le plateasca in urma operatiunilor pe care le desfasoara.
Contabilitatea primara presupune intocmirea actelor justificative pentru inregistrarea operatiunilor, precum: emiterea de facturi, intocmirea registrului de casa si a notelor de receptie, a pontajelor etc. Contabilitatea de gestiune implica repartizarea si urmarirea costurilor in functie de destinatii, comenzi, produse, in care se reflecta eficienta, profitabilitatea si costurile. Nu in ultimul rand, contabilitatea financiara consta in preluarea documentelor intocmite si inregistrarea pe conturi contabile.
Pe langa urmarirea acelor noutati fiscale relevante de pe site-urile de profil, antreprenorul trebuie sa fie familiar cu anumiti termeni contabili generali sau situatii financiare precum:
-
bilant contabil;
-
balanta de verificare;
-
cash flow;
-
cont de profit si pierdere;
-
activele si pasivele afacerii;
-
capital;
-
diverse formule de calcul (ale profitului net, ale salariilor, ale contributiilor sociale etc).
Noutati contabile | noutati fiscale | StartingUp.ro
Cunoscand aceste notiuni, antreprenorii isi pot gestiona mai eficient activitatea din companie, pentru ca vor lua decizii pe gaza informatiilor obtinute din analiza indicatorilor. Evident ca in tot acest demers cel mai bine este sa se consulte cu contabilul, pentru ca o comunicare deschisa cu acest specialist face ca informatiile sa fie mai bine intelese si insusite.
Un site de ajutor pentru antreprenori este StartingUp.ro, de unde se pot informa atat in privinta noutatilor contabile si fiscale, cat si a tot ce tine de economie. Pe aceasta platforma sunt prezentate zi de zi stiri despre: programe nationale sau europene, criptomonede, taxe, evenimente de amploare, cu efecte asupra companiilor.