Anii adolescentei se pot dovedi cei mai provocatori din viata unui parinte, dar si ai unui copil. Adolescenta poate fi dificila, iar unii parinti se pot trezi ca devin o rusine pentru copiii lor mai ales atunci cand ies in oras impreuna si sunt vazuti impreuna.

Oricat de rebela ar fi aceasta perioada, parintii trebuie sa gaseasca o cale de mijloc, o cale prin care sa relationeze si sa interactioneze impreuna cu copiii care trec printr-o faza normala de dezvoltare si este absolut normal sa se simta jenati de parinti si sa doreasca sa petreaca cat mai mult timp impreuna cu prietenii.

Unul din aceste lucruri normale pentru adolescenti este sa fie jenati in prezenta parintilor si sa doreasca sa separe felul in care sunt vazuti in lume de cine sunt acasa, iar de cele mai multe ori adolescentii fac acest lucru stand mai mult departe de casa, cu prietenii, sau tinand cat mai mult membrii familiei departe de ochii prietenilor.

Cum iti poti reconstrui relatia cu copilul adolescent

Adolescentul este un copil mai mare care are nevoie de foarte multa atentie, de foarte multe empatie, un copil care are prea multa creativitate si care debordeaza de inventivitate, dar si un copil care se poate dovedi extrem de greu de stapanit. Adolescentul poate sa faca diferite gesturi prin care parintele sa se simta jenat si prin care sa ii dea acestuia de inteles ca ii este rusine sa fie vazut impreuna cu parintele pe strada, spre exemplu.

Cand parintii primesc aceste semnale, nu trebuie sa se supere si nici sa se ingrijoreze pentru ca aceasta este o etapa absolut normala a vietii adolescentine. Cu cat parintii pun mai putina presiune pe adolescenti din acest punct de vedere, cu atat mai bine. Spre exemplu, conversatiile in masina pot fi foarte frumoase, chiar daca adolescentul este reticent sa colaboreze la inceput.

Sunt si situatii in care parintii apeleaza la un terapeut sau la psihologi, unde merg impreuna cu copiii lor pentru a vedea care este cauza acestei rusini pe care copiii o simt in prezenta lor si de ce nu isi prezinta familia prietenilor si viceversa.

Cert este ca adolescentul poate avea unele crize de personalitate, depresie si chiar crize de furie care pot tensiona mai mult relatia copil – parinte, insa atunci este bine ca parintii sa incerce sa inteleaga ce se afla in spatele acestor momente de furie si ce le declanseaza. Doar prin comunicare directa cu copilul, va reusi sa aiba o relatie buna cu acesta.