Nivelul zaharului din sange este o preocupare principala pentru persoanele cu diabet zaharat. Glicemia ridicata, cunoscuta sub numele de hiperglicemie, apare atunci cand glicemia unei persoane depaseste 180 de miligrame pe decilitru (mg / dL).
Nivelurile ridicate de zahar din sange pot fi periculoase daca nu sunt gestionate corect si pot duce la probleme atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Cum se poate scadea nivelul zaharului din sange?
Monitorizarea cu atentie a nivelului de zahar din sange
Nivelurile ridicate de zahar din sange de multe ori nu provoaca simptome pana cand acestea depasesc cu mult peste 200 mg / dL. Ca atare, este esential ca o persoana cu diabet sa isi monitorizeze glicemia de mai multe ori pe zi. A face acest lucru va insemna ca nivelul zaharului din sange nu va fi niciodata atat de ridicat.
O persoana cu diabet poate folosi un monitor de glucoza acasa pentru a verifica nivelul zaharului din sange. Acestea sunt disponibile in farmacii si online.
Reducerea aportului de carbohidrati
Cercetatorii au efectuat studii care arata ca o dieta cu un continut scazut de carbohidrati si bogata in proteine reduce nivelul zaharului din sange.
Corpul descompune carbohidratii in zahar pe care corpul il foloseste ca energie. Unii carbohidrati sunt necesari in dieta cum ar fi: ovazul integral, cartoful dulce etc. Cu toate acestea, pentru persoanele cu diabet, consumul de prea multi carbohidrati poate determina cresterea zaharului din sange.
Cresterea aportului de fibre dietetice
Fibrele joaca un rol semnificativ in gestionarea zaharului din sange, incetinind rata de descompunere a carbohidratilor si rata de absorbtie de catre organism a zaharurilor rezultate.
Cele 2 tipuri de fibre sunt fibre solubile si insolubile. Dintre cele 2 tipuri, fibrele solubile sunt cele mai utile in controlul glicemiei. Fibrele solubile se gasesc in urmatoarele alimente:
- leguminoase;
- cereale integrale;
- fructe.
Alegerea alimentelor cu indice glicemic scazut
Alimentele cu indice glicemic scazut sunt cele care au un scor sub 55 la indicele glicemic. Exemple de alimente includ:
- cartofi dulci;
- quinoa;
- leguminoase;
- lapte degresat;
- nuci si seminte;
- carne slaba;
- peste.