Cum se poate parola un folder

Este posibil ca cei care partajează un computer cu alţii să aibă nevoie să păstreze anumite documente confidenţiale. Există mai multe modalităţi de a face acest lucru, în funcţie de ce versiune a Microsoft® Windows® rulează pe computer. Se recomandă să se configureze întotdeauna un cont pentru fiecare persoană care partajează un computer. Acest lucru ajută pe toată lumea să acceseze programele şi datele dorite.

Utilizarea unei parole pentru a proteja un folder înseamnă că trebuie introdusă o parolă pentru a vedea lista de documente din folderul respectiv. De asemenea, se pot proteja fişierele individuale cu parolă, fie într-un folder protejat prin parolă, fie într-un folder fără protecţie prin parolă. Procedura este aceeaşi atât pentru fişiere, cât şi pentru foldere.

În cazul utilizatorii de Windows 7, paşii pe care aceştia ar trebui să îi urmeze sunt destul de simpli:

  • În Windows Explorer, trebuie să navigheze la folderul pe care doresc să îl protejeze prin parolă. Clic dreapta pe folder;

  • Se selectează butonul Properties din meniu. În fereastra de dialog care apare, se dă clic pe tab-ul General;

  • Clic pe butonul Advanced, apoi se selectează căsuţa Criptare conţinut pentru securizarea datelor. Clic pe OK, se introduce numele de utilizator şi parola Windows;

  • Dublu clic pe folder pentru ca utilizatorii să se asigure că îl pot accesa fără probleme.

Nu este posibilă utilizarea parolei pentru criptarea unui folder în Windows 8 sau Windows 10. Utilizatorii trebuie să descarce un alt software pentru a folosi un folder cu zip. Dacă se merge pe această variantă, utilizatorii trebuie să se asigure că îl descarcă de la o sursă de încredere.

Există şi varianta de a ascunde un folder sau un fişier în Windows, astfel încât acestea nici măcar nu mai apar în listă, cu excepţia cazului în care setarea Nu afişează fişiere ascunse, foldere sau unităţi nu este marcată. Operaţiunea este una destul de simplă şi de rapidă:

  • Clic dreapta pe fişierul sau pe folderul care se doreşte a fi ascuns;

  • Clic pe tab-ul General, în secţiunea Attributes, se bifează opţiunea Hidden;

  • Clic pe Apply.