Pentru a invata si a prospera, parintii trebuie sa-i incurajeze pe copii sa persevereze si sa depuna eforturi. Copiii vor obtine multe beneficii: cresterea stimei de sine, mandria si sentimentul de a avea un anumit control asupra evenimentelor.
Un copil castiga daca face singur lucrurile, chiar daca greseste. El poate astfel gasi solutii la dificultatile pe care le intampina, in ritmul sau.
Un parinte trebuie sa aiba asteptari realiste cu privire la copilul sau. Fiecare copil este diferit. Varsta, personalitatea, abilitatile sale ii vor influenta viteza de invatare. Daca cererile sunt prea mari, acestea vor descuraja copilul. Asadar, trebuie apreciat efortul mai degraba decat rezultatul.
Un parinte trebuie sa arate incredere in abilitatile copilului si sa nu-l supraprotejeze. Un copil increzator este un copil mai motivat.
Copilul are nevoie de atentia si incurajarea parintilor, deci este important ca acestia sa devina interesati de activitatile micutului.
Un parinte trebuie sa-i arate copilului ca este mandru de ceea ce face. Nu trebuie sa se astepte la rezultatul perfect. De asemenea, trebuie laudat imediat ce acesta progreseaza.
Este de preferat sa se ia in considerare gusturile copilului atunci cand se alege o activitate de agrement. Trebuie sa fie lasat sa aleaga ceea ce ii place. De asemenea, nu este nevoie sa se insiste sa studieze pianul daca el prefera sa joace fotbal.
Unui copil trebuie sa i se explice ca esecul si greselile fac parte din invatare. Este indicat sa i se aduca aminte de micile victorii pe care le-a obtinut in trecut.
Daca parintii simt ca propriul copil se simte descurajat trebuie sa-i ofere mai multe optiuni decat o singura solutie. De exemplu, il pot ajuta sa isi imparta sarcinile in pasi cand este posibil. De asemenea, este necesar sa i se aminteasca de obiectivul final, astfel incat sa-si recapete motivatia.
Fiecare parinte trebuie sa-si incurajeze copilul pentru a-si recunoaste si exprima gandurile si sentimentele. Acest lucru il va ajuta sa continue, chiar daca este depasit de situatie. Fiecare copil este unic, asadar nu trebuie comparat cu ceilalti si nici jignit in legatura cu slabiciunile lui.