Niciun test unic nu poate confirma scleroza multipla (SM). In schimb, medicii testeaza SM eliminand alte posibile diagnostice si apoi cautand semne de daune legate de SM.
SM este o boala autoimuna, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar ataca celulele sanatoase din organism. In SM, acesta ataca teaca de mielina, un strat protector care acopera o parte a celulelor nervoase.
Pentru a primi un diagnostic de SM, o persoana trebuie sa indeplineasca 3criterii:
- Trebuie sa existe dovezi ale leziunilor legate de SM in 2 zone separate ale sistemului nervos central, care include creierul, maduva spinarii si nervii optici.
- Trebuie sa existe dovezi ca daunele au avut loc in 2 momente diferite.
- Nu trebuie sa existe niciun alt diagnostic – cum ar fi o leziune sau cancer – care ar putea explica dauna.
Testele de diagnostic pentru scleroza multipla
Combinatia corecta de teste pentru SM depinde de simptomele unei persoane si daca aceasta are factori de risc pentru alte boli.
Procesul de diagnosticare ar putea implica:
Istoric medical complet: un medic va intreba despre istoricul medical al persoanei, inclusiv istoricul medical al familiei sale. De asemenea, poate intreba despre mediul inconjurator al persoanei, deoarece expunerea la anumite substante poate afecta sistemul nervos.
Test de sange: un test de sange nu poate dovedi ca o persoana are SM, dar poate exclude alte probleme, cum ar fi deficiente nutritionale, anumite infectii si unele tulburari genetice.
Examen neurologic: un medic va testa pentru a vedea cat de bine functioneaza sistemul neurologic, evaluand echilibrul, reflexele, coordonarea, forta, capacitatea de a inghiti si cat de bine functioneaza simturile.
RMN: utilizeaza magneti pentru a produce o imagine a creierului, a maduvei spinarii si, uneori, a altor parti ale corpului. Aceste imagini pot prezenta daune legate de SM. Punctia lombara: o punctie lombara testeaza lichidul cefalorahidian (LCR) pentru anumite modificari care apar adesea cu SM, cum ar fi o crestere a proteinelor numite benzi oligoclonale.
Cu toate acestea, 5-10% dintre persoanele cu SM nu prezinta LCR anormal. Unele modificari ale LCR sunt prezente si in alte boli, astfel incat o punctie lombara functioneaza numai atunci cand un medic o foloseste alaturi de alte teste.