Lipsa de afectiune in copilarie din partea parintilor poate avea consecinte negative asupra vietii celor mici.  Toti copiii trebuie sa primeasca tandrete si afectiune. Din pacate, nu toti copiii sunt educati cu dragostea de care au nevoie.

Parintii sunt mai ocupati de fiecare data si au preocupari nesfarsite. Totusi, este clar ca unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faca este sa isi rezerve timp si sa le ofere copiilor afectiunea de care au nevoie. Intr-adevar, exista o legatura intre afectiunea primita in copilarie si sanatatea si fericirea viitoare.

In acest sens, este important ca adultii sa creeze o atmosfera de dragoste pentru copiii lor si sa-i faca sa simta ca sunt acolo pentru ei. Petrecerea timpului cu cei dragi este o oportunitate excelenta de a exprima sentimentele si de a crea un mediu familial bun.

Care sunt consecintele lipsei de afectiune in copilarie?

  • Dificultate in identificarea sentimentelor

Prima consecinta a lipsei de afectiune in copilarie este dificultatea pe care o pot avea copiii in identificarea emotiilor lor.  Prin lipsa iubirii, parintii nu reusesc sa-i invete pe micutii lor cum sa faca fata sentimentelor intr-un mod sanatos.

Prin urmare, multi dintre ei nu sunt in masura sa-si enumere punctele forte si punctele slabe si se simt goi in interior. Daca nu primesc afectiunea de care au nevoie, nu vor putea recunoaste fiecare sentiment pe care il au.

  • Deficiente de capacitati

Copiii ai caror parinti nu se implica se descurca prost in aproape toate domeniile vietii lor. Acesti copii tind sa aiba deficiente cognitive, emotionale si sociale.

  • Lipsa stimei de sine

Lipsa de afectiune in copilarie ingreuneaza relatia lor cu ei insisi in viitor. Uneori copiii se pot simti ca fiind propriul lor dusman si cel mai bun critic al lor.

Aceste probleme de stima de sine pot face din viata o lupta constanta intre ceea ce simt pentru ei insisi si ceea ce doresc sa simta.

  • Putina incredere in alte persoane

In cele din urma, lipsa de afectiune in copilarie ii determina pe copii sa aiba dificultati in a avea incredere in ceilalti. In aceste situatii, ei se pot teme constant ca oamenii pe care ii iubesc le vor face in mod inevitabil rau.

Daca micutii nu traiesc intr-un mediu stabil si primitor, ar putea fi greu sa aiba incredere in ceilalti mai tarziu. Evident, acest lucru face dificila aproape orice relatie pe termen lung.