Schizandra este o plantă cu multiple beneficii pentru sănătate, folosită tradițional în medicina chineză. În acest articol, vom discuta despre schizandra, originea sa, beneficiile sale pentru sănătate și modul în care poate fi inclusă în rutina ta zilnică.

Ce este schizandra?

Schizandra chinensis, cunoscută și sub numele de “cireș de iarnă” sau “cireș chinezesc”, este o plantă originară din regiunile împădurite din China și Rusia. Fructele sale mici și roșii sunt folosite în mod tradițional în medicina chineză pentru proprietățile lor medicinale.

Beneficiile schizandrei pentru sănătate

Schizandra are numeroase beneficii pentru sănătate datorită compușilor activi pe care îi conține. Aceste beneficii includ:

  • Sprijinirea adaptării la stres – este considerată un adaptogen, ceea ce înseamnă că poate ajuta organismul să facă față stresului fizic, mental și emoțional. Consumul de schizandra în mod regulat poate ajuta la reducerea simptomelor de stres și poate spori rezistența la stres.

  • Creșterea energiei și a atenției – este cunoscută pentru proprietățile sale stimulante, care pot ajuta la creșterea energiei și a concentrării mentale. Consumul de schizandra poate fi benefic pentru persoanele care se simt obosite sau dornice de a-și îmbunătăți performanța cognitivă.

  • Protecția ficatului – este considerată benefică pentru sănătatea ficatului. Ea poate ajuta la reducerea nivelului de enzime hepatice, care pot fi un indicator al deteriorării funcției hepatice. De asemenea, schizandra poate avea efecte antioxidante și hepatoprotectoare, protejând ficatul împotriva daunelor.

  • Îmbunătățirea sănătății pielii – consumul de schizandra poate ajuta la promovarea sănătății pielii. Aceasta poate ajuta la reducerea inflamației, la protejarea împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi și la stimularea producției de colagen, ceea ce poate ajuta la menținerea elasticității și aspectului tânăr al pielii.

Cum se utilizează schizandra

Există mai multe moduri în care poți inclus schizandra în rutina ta zilnică. Aici sunt câteva idei:

  • Consumă fructe de schizandra – fructele de schizandra pot fi mâncate în mod direct, având un gust acru și ușor dulce. Acestea pot fi adăugate în smoothie-uri sau preparate sub formă de ceai.

  • Prepară un ceai din schizandra – fructele uscate de schizandra pot fi folosite pentru a prepara un ceai aromat și benefic pentru sănătate. Adaugă o linguriță de fructe uscate de schizandra într-o cană cu apă fierbinte și lasă să se infuzeze timp de câteva minute.

  • Folosește suplimente de schizandra – este disponibilă sub formă de suplimente alimentare, cum ar fi capsule sau pulbere. Acestea pot fi luate în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj sau sub îndrumarea unui specialist în domeniul sănătății.

Precauții

Deși schizandra este în general considerată sigură, există anumite precauții pe care trebuie să le iei în considerare. Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să consulte un medic înainte de a utiliza schizandra. De asemenea, este posibil ca schizandra să interacționeze cu anumite medicamente, așadar este recomandat să discuți cu medicul tău înainte de a începe să utilizezi acest supliment.

Concluzie

Schizandra este o plantă cu multiple beneficii pentru sănătate și este folosită de secole în medicina tradițională chineză. Aceasta poate fi inclusă în rutina ta zilnică în diverse moduri, de la consumul de fructe proaspete sau uscate până la prepararea unui ceai aromat.