Toxoplasmoza este o boala parazitara cauzata de parazitul unicelular Toxoplasma Gondii. Toate animalele cu sange cald, inclusiv oamenii, pot fi infectate, dar numai in unele cazuri provoaca boli grave. Singurele gazde finale ale parazitului sunt pisicile, in care isi completeaza ciclul de viata.

Se inmulteste in intestinele lor si se raspandeste prin fecale sub forma unui numar mare de oochiste, rezistente mult timp in mediu. Pentru a deveni contagiosi cu gazdele intermediare (inclusiv oamenii), oochisturile trebuie sa ramana in sol timp de 1 pana la 5 zile. Astfel de oochisti sunt eliberati numai din a 3 a pana in a 20 a zi dupa momentul infectiei cu parazitul.

Cum se infecteaza un pisoi?

Acest lucru se poate face in 3 moduri: prin consumul de carne infectata, prin ingerarea particulelor fecale de la pisicile infectate si prin transplacentare de la mama.

Pisicile care traiesc in exterior sunt adesea purtatoare ale bolii, dar de obicei nu prezinta simptome. In schimb, pisicile domestice care nu ies afara, nu vaneaza si mananca doar hrana gata pregatita pentru pisici sunt foarte rar infectate cu parazitul.

Pisicile care au posibilitatea de a vana pot fi infectate de rozatoare si pasari capturate. Carnea cruda, laptele crud de capra si cosurile de gunoi sunt, de asemenea, o sursa de infectie.

Este toxoplasmoza periculoasa pentru oameni?

La om, cel mai frecvent mod de infectie este prin consumul de carne sau lapte contaminat care nu a fost bine gatit sau de fructe si legume slab spalate contaminate cu oochisti. Infectia este mult mai putin frecventa atunci cand se curata toaleta unei pisici infectate in perioada de radiatie a parazitului.

La om, boala este de obicei asimptomatica sau cu simptome usoare asemanatoare gripei. Infectia este periculoasa numai daca apare in timpul sarcinii, deoarece poate traversa placenta si poate provoca leziuni grave fatului. Infectia la inceputul sarcinii duce de obicei la avort spontan. Daca infectia a aparut intr-o sarcina avansata, este mai probabil ca nou-nascutul sa aiba probleme grave de sanatate.