O reactie alergica apare atunci cand celulele din sistemul imunitar interpreteaza o substanta straina sau un alergen ca fiind daunatoare.

Sistemul imunitar reactioneaza excesiv la acesti alergeni si produce histamina, care este un produs chimic ce provoaca simptome de alergie, cum ar fi inflamatia, stranutul si tusea. Reactiile alergice usoare pot fi, de obicei, tratate cu remedii la domiciliu si medicamente fara retea.  Cu toate acestea, alergiile cronice au nevoie de tratament de la un profesionist medical. Reactiile alergice severe necesita intotdeauna ingrijiri medicale de urgenta.

Tratarea reactiilor alergice

Multe reactii alergice usoare pana la moderate pot fi tratate acasa sau cu medicamente. Urmatoarele tratamente sunt utilizate frecvent pentru a reduce simptomele unei reactii alergice:

Antihistaminicele

Antihistaminicele pot ajuta la tratarea majoritatii reactiilor alergice minore, indiferent de cauza. Aceste medicamente reduc productia de histamina din organism, ceea ce reduce toate simptomele, inclusiv stranutul si reactiile pielii.

Antihistaminicele au mai multe forme, de obicei pentru a ajuta la eliberarea medicamentelor mai aproape de sursa de reactie sau pentru a facilita consumul, cum ar fi:

  • pastile orale;
  • comprimate dizolvabile;
  • spray-uri nazale;
  • lichide;
  • picaturi de ochi.

Antihistaminicele pot fi luate si pentru a preveni alergiile. Multe persoane cu alergii de sezon sau la animale de companie vor incepe sa ia antihistaminice atunci cand stiu ca vor fi expuse la un alergen. O persoana care este insarcinata sau are o afectiune hepatica trebuie sa consulte medicul inainte de a lua antihistaminice.

Decongestionante nazale

Pastilele, lichidele si spray-urile decongestionante nazale pot ajuta, de asemenea, la reducerea sinusurilor umflate si a simptomelor aferente, cum ar fi dureri in gat sau tuse. Cu toate acestea, medicamentele decongestionante nu trebuie luate continuu mai mult de 72 de ore.

Medicatie antiinflamatoare

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot fi, de asemenea utilizate pentru a ajuta temporar la reducerea durerii, umflarii si a crampelor cauzate de alergii.

Evitati alergenul

Cel mai bun mod de a trata si preveni reactiile alergice este de a sti ce declanseaza reactia si de a sta departe de ea, in special de alergenii alimentari. Atunci cand acest lucru nu este posibil utilizarea antihistaminicelor sau a decongestionantelor poate ajuta la tratarea simptomelor.