Din pacate, din ce in ce mai multi oameni se confrunta cu sensibilitate dentara. Acesta este un subiect extrem de sensibil, care afecteaza in aceeasi masura femeile si barbatii, persoanele in varsta si copiii. Sensibilitatea dentara se manifesta in momentul in care pacientii consuma alimente foarte reci sau foarte calde, preparate dulci sau la un simplu periaj dentar si presupune un disconfort accentuat. Durerea poate fi moderata pana la severa, poate sa apara brusc si poate sa fie prezenta la un singur dinte sau la un grup de dinti. Sensibilitatea dentara apare in momentul in care smaltul este prea subtire sau apare retractia gingivala.
Cauzele sensibilitatii dentare
Prima si principala cauza a sensibilitatii dentare este periajul foarte agresiv, care poate duce la uzura smaltului, mai ales in zonele in care dintele se intalneste cu gingia. Eroziunea dentara are loc si din cauza mediului acid din cavitatea bucala, precum si din cauza consumului de alimente si de bauturi acide, ca sucurile de citrice, berea, vinul sau sucurile carbogazoase.
De asemenea, sensibilitatea dentara apare si din cauza bruxismului, din cauza fracturilor dentare, cat de mici, dar si a retractiei gingivale, care poate sa expuna atat de mult dentina, incat sa creeze zone sensibile pe suprafata radacinilor. Gingivita este o inflamatie a tesutului gingival care favorizeaza retractia gingiei ca urmare a acumularii de placa dentara si de tartru.
Preventia sensibilitatii dentare
Pacientii trebuie sa aiba grija de igiena orala si de sanatatea cavitatii bucale. La cea mai mica problema de natura stomatologica, este indicat un consult la medicul stomatolog. Dintii trebuie periati de doua ori pe zi, cu o perie moale si fara a folosi paste de dinti foarte abrazive. De asemenea, igiena orala regulata reduce riscul aparitiei sensibilitatii pulpare, iar inlocuirea periutei o data la doua luni este o decizie foarte inteleapta.
Totodata, pacientii trebuie sa renunte la alimentatia si la bauturile acide, trebuie sa consume mancaruri la o temperatura adecvata, sa nu exagereze cu bauturile foarte reci si sa opteze pentru o igiena orala impecabila. Detartrajul anual sau chiar de doua ori pe an si renuntarea la fumat sunt decizii foarte bune, pe care cei care sufera de sensibilitate dentara trebuie sa le ia.