Cat de periculoasa este infectia cu Salmonella (Salmoneloza)?

Una din cele mai comune bacterii care afecteaza tractul intestinal este Salmonella. Aceasta bacterie este prezenta nu numai in organismul oamenilor, ci si in cel al animalelor si pasarilor si se transmite prin fecale. Cum se transmite mai exact Salmonella? Prin consum de alimente si apa contaminate, avand o perioada de incubatie de cateva zile sau chiar de cateva ore. Consumul de oua, carne, produse din oua crude, produse insuficient preparate termic, fructe de mare, este cea mai comuna cauza a salmonelozei. De asemenea, si fructele si legumele proaspete pot determina infectia cu Salmonella daca nu sunt spalate in mod corect. Animalele de companie infectate cu Salmonella pot transmite bacteria la om, iar unele persoane se pot transforma chiar in purtatorii cronici ai bacteriei, excretand-o in fecale si in urina chiar si la mult timp dupa tratarea infectiei.

Salmoneloza nu este o boala asimptomatica ci mai degraba foarte usor de recunoscut. Salmoneloza se manifesta prin greata, varsaturi, prin diaree si febra, prin frisoane si dureri de cap, dureri abdominale si musculare dar si prin sange in scaun. Pana la 7 zile poate dura manifestarea acestei boli care poate fi detectata rapid printr-o proba de scaun a pacientului suspectat, dusa la laborator. In cazul in care medicul suspecteaza ca infectia a ajuns in sange, atunci va cere teste de sange pentru depistarea bacteriei.

Dieta este importanta in cazul salmonelozei.

Este indicat consumul de paine prajita, branza de vaci slaba, ceai de menta, supa de morcovi si de orez, mar copt, banane, grisine, carne fripta sau fiarta de pui si vita. In plus, se recomanda hidratarea cu apa plata, ceaiuri neindulcite si zeama de orez, supa de morcov si solutii de rehidratare orala sau intravenoasa. In cazul in care Salmonella a patruns in sange, medicul va recomanda tratament cu antibiotic.

Ca si masuri de preventie, oamenii trebuie sa respecte minime norme de igiena si sa se spele des si riguros pe maini, sa evite consumul de carne si preparate din carne si oua insuficient gatite, sa spele bine fructele si legumele, sa dezinfecteze tacamurile, vesela si sa bea apa numai provenita din surse sigure si necontaminate.