Exista o varietate destul de mare de tratamente dentare care raspunde unei situatii specifice, facand posibila tratarea dureriilor sau a bolilor dentare. Dincolo de ingrijirea conservatoare pentru a evita formarea infectiei la nivelul dinti, medicii dentisti pot apela si la extragerea sau devitalizarea dintilor morti, precum si la inlocuirea acestora prin diferite proteze.

Este important de mentionat faptul ca pacientii nu trebuie sa astepte pana in momentul in care au dureri pentru a consulta medicul stomatolog. O vizita regulata (cel putin o data pe an) va permite efectuarea unei ingrijiri preventive (cum ar fi detartrajul care este cea mai cunoscuta tehnica din aceasta categorie), pentru a evita afectiunile mai grave.

Care sunt tipuri de tratamente dentare?

  • Implanturi dentare

Plasarea implanturilor dentare este cu siguranta cea mai fiabila tehnica de inlocuire a unui dinte deteriorat, bolnav sau pierdut. Este vorba despre radacini dentare artificiale, cel mai adesea realizate din titan (un material care nu prezinta niciun risc de alergie), care vor fi implantate la nivelul osului.

Acesta din urma se va vindeca si suda in jurul acestei noi radacini, un fenomen care dureaza in mod natural intre doua pana la 6 luni. Implantul va servi apoi ca suport pentru o proteza (o coroana sau o punte) si va permite stabilizarea acesteia.

Cele doua avantaje principale ale acestei tehnici sunt invizibilitatea (o tehnica mult mai estetica) si durabilitatea. Dintii de langa cel pierdut se vor mentine intr-o stare de sanatate perfecta, fara sa se deterioreze.

  • Proteze dentare

Acestea pot inlocui unul sau mai multi dinti si, de asemenea, ofera protectie dintilor care sunt deteriorati (din cauza cariilor sau a parodontitei). Prin urmare, aceasta este solutia perfecta pentru a recastiga functia normala de masticatie sau pentru a evita deplasarea dintilor.

Exista proteze amovibile partiale plasate pe un cadru metalic si care vor inlocui mai multi dinti prin folosirea unor carlige (ceea ce va da un rezultat mai stabil), dar si proteze amovibile complete, care vor fi recomandate daca nu mai exista dinti sau nicio alta solutie fixa.