Dopamina si serotonina sunt neurotransmitatori care au functii specifice. In special, dopamina are grija de neuronii care controleaza miscarea si coordonarea. Dopamina, ca si serotonina, influenteaza starea de spirit a unei persoane, iar un dezechilibru in ambii neurotransmitatori poate afecta functiile corpului si poate duce la diferite afectiuni medicale.
Desi serotonina si dopamina afecteaza diferite parti ale creierului, ele lucreaza adesea impreuna. De exemplu, daca nivelul serotoninei scade, nivelul dopaminei creste.
Care este asemanarea dintre dopamina si serotonina?
Dopamina si serotonina sunt adesea numite hormoni ai fericirii, deoarece ambii neurotransmitatori joaca un rol semnificativ in reglarea starii de spirit si a emotiilor.
Dopamina si serotonina afecteaza apetitul si impulsivitatea. De obicei, serotonina suprima apetitul, iar dopamina il stimuleaza. Serotonina scade impulsivitatea, in timp ce dopamina o creste.
Ambii hormoni se bucura de lumina soarelui – 10 pana la 20% din serotonina este produsa in glanda pineala, care este sensibila la lumina soarelui. Daca lumina zilei este rara sau o persoana sta acasa de cele mai multe ori, secretia de serotonina este redusa, ceea ce duce la o stare de spirit mai melancolica. Lumina soarelui provoaca, de asemenea, eliberarea de dopamina.
Ce afecteaza dopamina?
Dopamina este eliberata de fiecare data cand este experimentata placerea. De exemplu, persoanelor carora le plac dulciurile, nivelul de dopamina din corpul lor va creste doar cand acestia simt mirosul lor.
Daca echilibrul de dopamina din organism este la un nivel optim, persoana se simte concentrata, fericita si motivata. Daca nivelul de dopamina este prea scazut, va simti opusul – distragere a atentiei, depresie si indiferenta.
Ce afecteaza serotonina?
Serotonina este importanta pentru buna dispozitie, ajuta si la digestie, metabolism, somn, pofta de mancare, activitatea hormonala, libidou, coagularea sangelui si reglarea temperaturii corpului.
Desi serotonina este prezenta in creier, cea mai mare parte este produsa in intestin. Daca echilibrul bacteriilor intestinale este perturbat, nu doar digestia are de suferit, ci si starea de spirit. Lipsa diversitatii bacteriilor intestinale duce la o scadere a productiei de serotonina.