Studiile sugereaza ca boala Crohn nu reduce fertilitatea atunci cand este in remisie. Cu toate acestea, poate fi mai dificil pentru o femeie sa conceapa atunci cand simptomele ei sunt active. Femeile care au suferit o interventie chirurgicala pentru boala Crohn ar putea mai greu sa ramana gravide, mai ales daca procedura a dus la tesut cicatricial in pelvis sau in trompele uterine.

Majoritatea medicamentelor pe care medicii le prescriu pentru tratarea bolii Crohn nu afecteaza fertilitatea.

Considerente pentru a ramane gravida

Inainte de a ramane insarcinata, exista mai multe lucruri pe care o persoana cu Crohn ar trebui sa le ia in considerare. Acestea includ:

Momentul conceptiei

Expertii recomanda, in general, ca o femeie cu boala Crohn sa astepte pana cand boala a fost remisa – cel putin 3 pana la 6 luni inainte de a concepe.

De asemenea, este important sa vorbeasca cu un medic inainte de a incerca sa ramana gravida. Acesta poate hotari cel mai bun moment pentru a concepe si recomanda anumite schimbari de tratament care ar putea fi necesare in timpul sarcinii.

Cercetarile sugereaza ca o consiliere preconceptionala specifica poate imbunatati aderenta la medicamente si reduce ratele de recidiva a simptomelor.

Momentul operatiei

Chirurgia este adesea o optiune de tratament pentru persoanele cu boala Crohn. Conform specialistilor, rezectiile intestinale anterioare (interventii chirurgicale care implica indepartarea unei parti a intestinului) nu par sa afecteze sarcina la femeile cu Crohn.

Cu toate acestea, unele tipuri de interventii chirurgicale pentru boala Crohn pot reduce rata fertilitatii, astfel incat o femeie poate amana operatia pana cand va avea copii. Un medic poate sfatui cu privire la cel mai bun moment pentru diferite optiuni chirurgicale.

Desi aceste proceduri sunt de obicei sigure, orice interventie chirurgicala in timpul sarcinii poate prezenta un risc pentru fat. In general, medicii vor recomanda o interventie chirurgicala in timpul sarcinii numai daca sanatatea unei femei ar avea de suferit in lipsa operatiei.