Cafeaua este una dintre cele mai indragite bauturi. Dincolo de gustul si savoarea unica, aceasta licoare magica reuseste sa ofere un boost de energie in fiecare dimineata. De fapt, multi oameni depind de ceasca lor zilnica de cafea chiar atunci cand se trezesc pentru a-si uncepe ziua dreptul. Dincolo de efectele sale energizante, cafeaua are si alte beneficii pentru sanatate ceea ce ofera oamenilor si mai multe motive pentru a o savura.

Cele mai importante beneficii bazate pe dovezi ale cafelei

  • Creste nivelul de energie

Cafeaua contine cofeina, un stimulent al sistemului nervos central care este cunoscut pentru capacitatea sa de a lupta impotriva oboselii si de a creste nivelul de energie. Acest lucru se datoreaza faptului ca cofeina blocheaza receptorii unui neurotransmitator numit adenozina, iar acest lucru creste nivelul altor neurotransmitatori din creier care regleaza nivelul de energie, inclusiv dopamina.

  • Ar putea proteja impotriva afectiunilor hepatice

Cafeaua ar putea sustine sanatatea ficatului si ar putea proteja organismul impotriva bolilor. S-a demonstrat ca un consum ridicat de cafea, scade semnificativ riscul de deces din cauza unei boli hepatice cronice.

  • Sustine sanatatea inimii

Unele cercetari arata ca un consum moderat de cafea poate aduce beneficii sanatatii inimii. Mare atentie, insa, cofeina poate afecta nivelul tensiunii arteriale. Prin urmare, persoanele cu tensiune arteriala ar putea avea nevoie sa-si limiteze sau sa-si modereze consumul de cofeina.

  • Ar putea creste longevitatea

Unele cercetari sugereaza ca aceasta bautura magica ar putea ajuta la prelungirea longevitatii, datorita multitudinii de beneficii potentiale pentru sanatate. Consumul de doua pana la patru cani de cafea pe zi a fost asociat cu un risc mai scazut de deces, indiferent de alti factori precum varsta, greutatea sau alcoolul.

  • Poate imbunatati performanta atletica

Cafeaua este adesea folosita ca ajutor ergogenic de catre sportivii care doresc sa-si imbunatateasca performanta si sa-si creasca nivelul de energie.

Desi consumul de cafea este sigur pentru adulti, unele persoane ar putea avea nevoie sa-si limiteze cantitatea de cofeina ingerata, inclusiv persoanele insarcinate sau care alapteaza, copiii si adolescentii si persoanele cu anumite afectiuni medicale.