Apa minerala vs. Apa de la robinet
Apa minerala provine din rezervoarele subterane de apa. Spre deosebire de apa potabila obisnuita, apa minerala nu este supusa procesarii chimice. Dupa cum sugereaza si numele, apa minerala contine cantitati mari de minerale, in special magneziu, calciu si sodiu. Dar este aceasta mai buna decat apa obisnuita? Si daca da, care sunt beneficiile ei?
Toate organismele vii au nevoie de apa pentru a supravietui. Nu numai ca apa are functii esential, ci ofera si elemente nutritive vitale pe care organismul nu le poate produce singur. In timp ce majoritatea oamenilor au acces la apa plata, multi oameni aleg apa minerala imbuteliata pentru puritatea ei si potentialele beneficii pentru sanatate.
Ambele tipuri de apa, atat cea minerala cat si cea plata, contin minerale si sufera o forma de prelucrare. Cu toate acestea, prin definitie, apa minerala trebuie sa continua o anumita cantitate de minerale, iar procesul de imbuteliere sa aiba loc direct la sursa.
Apa de la robinet sau apa plata provine fie din surse de suprafata, fie din surse subterane. Aceasta apa trebuie sa indeplineasca anumite standarde de siguranta pentru a putea fi consumata. Aceste reglementari limiteaza numarul de contaminanti prezenti in apa de baut. Asadar, apa de la robinet este transferata catre statiile de tratare, unde este supusa dezinfectiei chimice. Apa curata devine, in cele din urma, livrata catre gospodarii printr-un sistem de tevi subterane. Apa de la robinet contine minerale adaugate, inclusib calciu, magneziu si potasiu.
De cealalta parte se afla apa minerala. Aceasta provine din rezervoare naturale subterane si izvoare minerale, dandu-i un continut mai mare de minerale decat cel pe care-l are apa de la robinet. Conform autoritatilor, apa minerala comercializata ar trebui sa contina cel putin 250 de parti per milion din totalul substantelor dizolvate. Autoritatile interzic companiilor producatoare sa adauge minerale in apele lor, deoarece mineralele care sunt adesea prezente in apa in mod natural includ: calciu, magneziu, potasiu, sodiu, bicarbonat, fier, zinc.
Spre deosebire de apa de la robinet, apa minerala este imbuteliata la sursa. Unii oameni prefera apa minerala din cauza puritatii sale percepute si a lipsei de tratamente chimice de dezinfectie. Cu toate acestea, chiar si apa minerala poate fi supusa unor prelucrari. Acestea pot include adaugarea sau eliminarea gzului de dioxid de cabon sau eliminarea substantelor toxice, cum ar fi arsenicul. CO2 ajuta la prevenirea oxidarii si limiteaza cresterea bacteriilor in apa minerala.