Anxietatea este un sentiment de tensiune interna – o stare de neliniste care se manifesta printr-un sentiment de opresiune resimtita la nivelul corpului. Adesea este insotita de teama ca va avea loc ceva rau sau de un sentiment de moarte iminenta.
Anxietatea nu este periculoasa in sine. Conform filozofiei existentialiste, de exemplu, ea se poate manifesta atunci cand un individ isi pune intrebari despre starea sa.
Pe de alta parte, anxietatea poate deveni un simptom daca apare prea frecvent, continuu si / sau daca este asociata cu alte semne psihice sau fizice si interfereaza semnificativ in viata de zi cu zi. Aceasta poate fi insotita de tulburari de panica, tulburari obsesive compulsive, sindrom posttraumatic sau afectiuni fizice.
Simptome
Anxietatea se poate manifesta in mai multe moduri:
- o asteptare tematoare (anticiparea nenorocirilor, sentimentul de a fi „epuizat”, dificultate de concentrare);
- tensiune sub forma de neliniste, durere de cap, incapacitate de relaxare;
- tulburari neurovegetative (senzatie de cap gol, palpitatii sau batai rapide ale inimii, respiratie rapida, senzatie de dificultate la inghitire, durere sau disconfort in piept, disconfort abdominal, ameteli, gura uscata, frisoane, transpiratie);
- frica de a-si pierde stapanirea de sine;
- frica de a muri.
Cel mai adesea, simptomele de anxietate apar sub forma de episoade limitate in timp dar pot fi prezente si aproape continuu.
Cauze
Nu exista o singura teorie psihologica sau biologica care sa explice toate formele si prezentarile anxietatii, ci diverse abordari conform carora accentul este dat mai degraba de dezvoltarea psihica a individului, a prezentei evenimentelor stresante (constiente sau inconstiente) sau a vulnerabilitatii genetice.
Factorii de risc
Anxietatea este adesea asociata cu:
- anumite boli psihice: tulburare de anxietate, tulburare de dispozitie (depresie), utilizarea substantelor (cocaina, amfetamine, cafeina) sau retragerea substantelor (alcool, barbiturice, alte medicamente), tulburare psihotica (pierderea contactului cu realitatea)
- anumite boli fizice (numite si boli somatice): hipertiroidism, hiperparatiroidism, feocromocitom, infarct miocardic, aritmie cardiaca, convulsii (epilepsie), astm.
Tratament
Tratamentul se bazeaza pe medicamente cu reteta si psihoterapie. Medicamentele trebuie luate sub supraveghere medicala stricta. Este vorba despre medicamente antidepresive sau anxiolitice. Acestea sunt prescrise pentru o perioada scurta de timp – pentru a evita aparitia dependentei.