Anemia apare atunci cand exista un numar scazut de globule rosii circulante in organism. Este cea mai frecventa afectiune a sangelui. Simptomele pot include dureri de cap, dureri de piept si piele palida.
Anemia – simptome
Cel mai frecvent simptom al tuturor tipurilor de anemie este senzatia de oboseala si lipsa de energie.
Alte simptome comune pot include:
- batai rapide si neregulate ale inimii;
- dureri in piept;
- dureri de cap.
Unele forme de pot avea simptome specifice:
- aplastica: febra si eruptii cutanate;
- anemia cu deficit de acid folic: iritabilitate si diaree;
- hemolitica: icter, urina de culoare inchisa, febra si dureri abdominale;
- anemia cu celule grase: umflarea picioarelor si mainilor, stare de oboseala si icter.
Cauze
Corpul are nevoie de globule rosii pentru a supravietui. Ele transporta hemoglobina, o proteina complexa care contine molecule de fier. Aceste molecule transporta oxigenul de la plamani spre restul corpului. Unele boli si afectiuni pot duce la un nivel scazut de globule rosii.
Exista multe tipuri de anemie si nu exista o singura cauza. Uneori poate fi dificil de identificat cauza exacta. Asadar, una dintre cauze poate fi si anemia cauzata de pierderea de sange sau de scaderea globulelor rosii.
Tratament
Exista o serie de tratamente pentru anemie. Toate isi propun sa creasca numarul de globule rosii. La randul lor, ajuta la cresterea cantitatii de oxigen pe care o transporta sangele.
Tratamentul va depinde de tipul si cauza anemiei:
- cu deficiente de fier: suplimente de fier sau modificari dietetice;
- cu deficit de vitamine: tratamentele includ suplimente alimentare si administrati de B12;
- Talasemie: tratamentul presupune suplimentarea cu acid folic si uneori si transfuzii de sange si transplanturi de maduva osoasa;
- Anemie cu celule grase: tratamentul include oxigenoterapia;
- Anemie hemolitica: pacientii trebuie sa evite medicamentele care pot agrava anemia.
Daca anemia este cauzata de deficiente nutritionale, schimbarea unei diete poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Urmatoarele alimente care au un continut ridicat de fier sunt:
- cereale si paine
- legume verzi;
- fasole;
- orez brun;
- nuci si seminte;
- peste.