In ziua de azi, parintii sunt dispusi sa asculte tot felul de sfaturi cu privire la alimentatia sugarului. In primele 6 luni de viata, bebelusul poate fi alaptat exclusiv de catre mama. Laptele matern contine cel mai bun amestec de nutrienti pentru sugari. Astfel, el contine anticorpi, antimicrobieni, enzime, factori antiinflamatorii si acizi grasi, care ajuta la dezvoltarea optima a creierului. Alaptarea il ajuta pe copil sa lupte impotriva bolilor, cum ar fi infectiile gastrointestinale si cele respiratorii. Laptele matern va fi intotdeauna mai sanatos daca mama, pe timpul sarcinii, mananca alimente hranitoare si bogate in vitamine.

Suplimentarea in timpul alaptarii

Laptele matern va oferi toate substantele nutritive de care are nevoie copilul in timpul primelor 6 luni de viata. Totusi, unii bebelusi pot avea nevoie uneori de suplimentarea unor vitamine. Spre exemplu, multe mame au deficit de vitamina D pe perioada sarcinii. Asta inseamna ca sugarii respectivi au nevoie de un astfel de supliment. Asadar, Academia Americana de Pediatrie recomanda un supliment zilnic de vitamina D de 400 IU pentru toti sugarii alaptati, incepand imediat dupa nastere.

Vitamina B12 este necesara, de asemenea, in situatia in care mamele au o dieta vegana si vor sa alapteze. In general, fatul preia fierul din sangele mamei pe toata perioada sarcinii. Bebelusii nascuti prematur au nevoie de suplimente de fier, laptele matern neavand chiar atat de mult. Cei hraniti cu lapte praf primesc suficient fier.

Cantitatea de lichid din laptele matern sau din cel praf este, de obicei, suficienta, asa ca, in mod normal, mamele nu trebuie sa suplimenteze cu apa. Cu toate acestea, sugarii se deshidrateaza usor si foarte repede in anumite situatii, cum ar fi daca au febra, daca vomita sau daca in camera este foarte cald, de exemplu.

Nu orice mama poate sa alapteze intr-un mod natural si rapid. Daca alaptarea bebelusului este dificila, specialistii le recomanda sprijinul unei moase. Si consultantii in lactatie sunt de mare ajutor. Tehnicile oferite de ei le-au ajutat pe mame sa alapteze cu succes, chiar si dupa un inceput dificil.

Exista, totusi, posibilitatea ca mama sa nu poata alapta, pentru ca are o problema de sanatate sau pentru ca ia anumite medicamente. In aceasta situatie, mamicile pot recurge la laptele praf. Majoritatea copiilor alimentati astfel se descurca foarte bine. Mama trebuie sa discute cu medicul pediatru inainte de a alege tipul de lapte, pentru a folosi cea mai buna formula de lapte pentru bebelusul ei.