Poate fi o experienta inspaimantatoare: un caine de obicei docil si prietenos devine brusc agresiv. Intr-un caz extrem, cainele poate ataca chiar si stapanul sau alt membru al familiei pe care il mod normal nu l-ar fi muscat. Poate fi dificil pentru stapani sa stie cum sa actioneze atunci cand cainele lor prezinta astfel de semne de comportament. Deoarece un caine agresiv poate rani oameni, este foarte important ca proprietarii lor sa gaseasca initial cauza.

Ce cauzeaza agresivitatea canina?

Stapanii trebuie sa stie de ce cainii actioneaza agresiv pentru a descoperi cel mai bun plan pentru a opri acest comportament inspaimantator. Exista mai multe cauze potentiale pentru agresivitatea la caini.

Unele afectiuni medicale pot face cainii sa devina agresivi. Daca un caine nu a aratat niciodata semne de agresiune si incepe brusc sa maraie sau sa muste, aceste gesturi pot fi cauzate de o afectiune care ii provoaca disconfort si stres. Bolile grave sunt cele care afecteaza creierul, ceea ce duce la agresivitate aparent nejustificata. Tumorile cerebrale si modificarile cognitive la cainii mai in varsta sunt cateva afectiuni ale creierului care duc la un comportament neplacut.

Un caine fricos poate deveni agresiv. Majoritatea cainilor prezinta un comportament periculos pentru ceilalti doar daca simt ca sunt in pericol, nu sunt capabili sa scape si trebuie sa se apere. Spre exemplu, daca se afla intr-un colt al unei incaperi, fara posibilitate de iesire sau daca gesturile unui om i se par amenintatoare, este posibil sa vrea sa atace pentru a se salva.

Posesivitatea si protejarea mancarii, a jucariilor, a teritoriului sau a altui obiect de valoare se pot manifesta printr-un comportament agresiv. Un caine poate musca si un strain care intra in casa stapanului sau, pentru ca este vorba de propriul teritoriu. Cat de agresiv poate deveni un caine depinde de personalitatea sa si despre ce obiecte sunt la mijloc. De exemplu, s-ar putea sa nu ii pese daca stapanul se apropie de el atunci cand se joaca cu o minge, in schimb in va ataca atunci cand mananca. Totul depinde de valoarea pe care cainele o atribuie fiecarui obiect.