Persoanele care doresc adoptarea unui iepure, trebuie sa afle cateva lucruri de luat in considerare pentru alegerea partenerului ideal.

Ce iepure sa alegi?
  • Varsta

Ca si in cazul cainilor, nu se recomanda adoptarea unui iepure inainte de varsta de 2 luni, chiar daca este intarcat. Intr-adevar, puiul de iepure trebuie sa stea suficient timp cu mama sa, o separare timpurie a tinerilor poate fi cauza problemelor de comportament la varsta adulta.

  • Sexul

Comportamentul variaza de la un iepure la altul in functie de caracterul sau, de originile sale, de educatia sa etc. Sexul trebuie ales in mod esential in functie de numarul de iepuri adoptati si de posibilitatile de coabitare. Cu toate acestea, se recomanda sterilizarea femelelor si castrarea masculilor deoarece sunt animale teritoriale care pot fi agresive si isi pot marca teritoriul.

  • Rasa

Exista multi iepuri care se disting prin marimea lor (rase pitice, mici, medii sau mari), culoarea lor (monocolorata, pestrita, multicolora, agouti, albina, himalayana sau argintie) si parul lor (normal, lung).

Ai nevoie de un congener pentru iepure?

In general, se crede ca iepurele are nevoie de congeneri, deoarece este un animal care traieste in colonii in natura. Cu toate acestea, coloniile se organizeaza in vizuini unde traiesc perechi de iepuri. Exista o ierarhie in colonie si iepurii pot fi agresivi intre ei. Sunt, de asemenea, animale teritoriale care pot fi agresive in protejarea teritoriului lor.

Prin urmare, poate fi putin mai dificil, mai ales ca habitatul lor ofera un spatiu de locuit mai mic decat in ​​natura, care este o sursa de conflict.

Cu toate acestea, coabitarea a 2 iepuri are avantaje: iepurii sunt in general mai putin plictisiti si pot prezenta interactiuni sociale ca in natura (ingrijirea reciproca de exemplu).

Ideal este ca un barbat sa coabiteze cu unul sau mai multi iepuri si ca toate animalele sa fie sterilizate. Intr-adevar, 2 iepuri de acelasi sex (2 masculi sau 2 femele) vor avea dificultati in a se intelege chiar daca sunt sterilizati.