Aplicarea unor uleiuri esentiale pe par poate ajuta la tratarea unor probleme, precum matreata. Desi aceasta afectiune este relativ inofensiva, ea provoaca adesea simptome deranjante, cum ar fi mancarime, iritatie si descuamare.

Eficacitatea uleiurilor esentiale in combaterea matretii a fost subiect de studiu. S-a stabilit ca unele soiuri, precum uleiul de bergamota, uleiul de usturoi, uleiul de arbore de ceai si uleiul de cimbru pot ajuta la ameliorarea matretii.

  • Ulei de bergamota

Uleiul esential de bergamota se caracterizeaza prin continutul sau de molecule bioactive care contribuie la o sanatate buna. Acesta are proprietati antimicrobiene, antifungice si antiinflamatorii. Prin urmare, aplicarea lui in probleme dermatologice, precum matreata este benefica. Utilizarea regulata reduce descuamarea si promoveaza ameliorarea iritatiei.

Cum se utilizeaza? Simplu! Se incorporeaza 5 picaturi de ulei esential de bergamota intr-o lingura de sampon. Se aplica pe parul umed cu masaje usoare si se clateste.

  • Ulei esential de usturoi

In medicina traditionala, uleiul esential de usturoi a fost considerat un agent anti-matreata. Conform cercetarilor in fitoterapie, compusii acestui ingredient au demonstrat capacitatea de a inhiba cresterea ciupercii Malassezia.

In acest caz, se aplica doar cateva picaturi de ulei esential de usturoi pe scalp. Ideal este sa se combine cu un ulei purtator, precum uleiul de masline sau de migdale. Dupa 10 minute se poate clati.

  • Ulei esential de arbore de ceai

Fara indoiala, unul dintre cele mai folosite uleiuri esentiale pentru combaterea matretii este arborele de ceai. Acesta are proprietati antifungice care lupta cu ciuperca Malassezia.

Produsul poate fi aplicat combinat cu samponul de uz obisnuit sau prin sampoane formulate cu acest ulei. Unele persoane chiar amesteca 5 sau 6 picaturi cu un ulei purtator si le maseaza.

  • Ulei esential de cimbru

De ani de zile, uleiul esential de cimbru a fost folosit in medicina complementara ca agent antimicrobian. Acest lucru, adaugat la actiunea sa antiinflamatoare, ajuta la tratarea simptomelor matretii.

Utilizarea sa este similara cu cea a altor uleiuri esentiale. Pur si simplu se amesteca cu un ulei purtator pentru a masa scalpul predispus la matreata. De asemenea, se pot adauga cateva picaturi in samponul obisnuit.