Migrena este o durere pulsatila pe o parte sau pe ambele parti ale capului. Dureaza uneori ore intregi, iar in cazuri mai severe zile. Adesea, migrenele nu sunt ameliorate de medicamente si singurul lucru pe care il poate face o persoana este sa astepte sa treaca durerea de cap.
Multi oameni sufera adesea de dureri de cap, dar migrenele sunt mai mult decat dureri de cap. Crizele de migrena sunt adesea insotite de dureri severe, persistente, hipersensibilitate la lumina, mirosuri si sunete. O persoana se poate simti ametita, poate avea greata sau poate avea probleme de vedere atipice in restul timpului. Cum pot fi invinse migrenele?
Gandeste-te la ceea ce mananci
Poate ca unele dintre alimente provoaca migrene din cauza ingredientelor din ele. Conform unor studii, ingrediente precum colina, capsaicina, tiramina, taninurile, indulcitorii si conservantii artificiali, cofeina si nitratii pot declansa migrene.
Alimentele care contin astfel de ingrediente includ ciocolata, unele tipuri de alcool (vin rosu si bere), produse din carne de tip sunca, carnati, slanina, muraturi, bucati, produse din soia, alimente fermentate, fructe uscate, cafea si multe altele.
Mananca regulat si bea apa
Consumul neregulat, dietele nesanatoase si consumul insuficient de apa pot provoca migrene. Astfel se vor lua cel putin 3 mese pe zi si un consum regulat de apa.
Odihna
Lipsa somnului sau somnul insuficient sunt considerate a fi cele mai frecvente cauze ale migrenelor. Pentru a imbunatati somnul, se vor asigura conditiile potrivite in dormitor – un pat confortabil si o perna, este mai bine sa nu existe un televizor. Se pot pune lumanari cu miros de lavanda, despre care se stie ca ajuta persoana sa se calmeze.
Verifica-ti hormonii
Durerile de cap, si in special migrenele, sunt adesea cauzate de probleme cu estrogenul si progesteronul. Acesta este unul dintre motivele pentru care aproape 80% dintre persoanele cu migrena sunt femei.
Modificarile acestor hormoni sunt normale in timpul menstruatiei, menopauzei si sarcinii, dar nu si in restul timpului, deci este o idee buna sa se faca analize, in acest sens. De retinut ca unele medicamente, cum ar fi pastilele anticonceptionale, pot provoca, de asemenea, migrene.